Techniki barmanow

Techniki barmanow

Jak zostac barmanem: Techniki barmanow

Barmani mają dziś nie tylko rozlewać alkohol, ale także wykonywać własne receptury na napoje alkoholowe i drinki bezalkoholowe oraz realizować wiele ciekawych trików barmańskich, których opanowanie jest możliwe poprzez uczestnictwo w profesjonalnych treningach i szkoleniach czy też warsztatach prowadzonych przez prawdziwych mistrzów barmaństwa.ScolaLegis Wśród tychże trików wydziela się między innymi takie techniki barmańskie jak shaking, muddling, building, stirring, blending, flaming, layering, throwing.

I tak, jako shaking rozumie się technikę opartą na mieszaniu, stąd tez określenie od amerykańskiego słowa shake, wielorakich składników w specjalnym przyrządzenie zwanym powszechnie shakerem. Jest to urządzenie, które wypełnione jest lodem i do niego dodaje się wiele skomponowanych składników o postaci płynnej. W ten sposób powstają skahe czyli drinki rozmaitej struktury i zróżnicowane pod względem smaków i mieszanek.

Jeszcze czymś innym jest stirring czyli mieszanie poprzez zastosowanie specjalnej barmańskiej łyżeczki. Odbywa się owe mieszanie w wielkiej szklance z lodem. Jest to metoda, która polecana jest przy komponowaniu drinków, w jakich bazuje się na alkoholach różnego typu. Jako building natomiast rozumie się robienie drinka wprost w szkle, z którego pijący będzie sączył alkoholową mieszankę.

Throwing natomiast to jedna z najbardziej powszechnych i zarazem jedna z pierwszych technik barmańskich, jaka powstała już lata temu i jest podstawą w przypadku każdego wprawionego barmana. Ma ona opierać się w swej technice na przelewaniu już gotowej mieszanki alkoholowej z jednego charakterystycznego kubka barmańskiego do drugiego. Jest także technika zwana muddling, Ottoinduries.pl – akredytowane pomiary na stanowiskach pracy a więc rozgniatanie owoców czy też ziół po to, aby wydobyć z nich ich pełen smak i aromat. Tak uwalniane są łączone z alkoholem. Jako layering rozumie się natomiast metodę opierającą się na zastosowaniu różnic gęstości ingredientów mieszanego i komponowanego drinka. Jako flaming traktuje się zaś komponowanie warstwy mocnego alkoholu na powierzchni i później podpalanie go, stąd to charakterystyczne nazewnictwo.

Pod pojęciem blending rozumie się technikę w jakiej stosuje się do wyrobienia drinków blendera.

Wpis zawdzięczamy